Kable do tylnych głośników

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • siekier
    Classic
    • 2005
    • 4

Witam, troche poczytalem to forum dzis i zauwazylem ostra krytyke montowania glosnikow z tylu. Mi jednak zalezy na ich zamontowaniu i nie chce sie wdawac w dyskusje czy to dobre czy zle Moj sprzet nie ma nic wspolnego z dobrym naglosnieniem, z przodu glosniki standardowe, z tylu jakies 13 "noname" za 50 zl para, radio stary Pionier na kasety.
    Glosniki te z tylu mialem kiedys juz podlaczone ale tak chamsko ze szly srodkiem, pod oslona chamulca recznego i potem po tapicerce i pod kanapa. Roznica w graniu byla odczuwalna, mowie tu o muzyce, ktora okreslacie mienem "dyskoteki" i na tym mi zalezy. Musialem jednak te kable odlaczyc z obawy przed utrata gwarancji.
    Teraz gwarancja sie skonczyla i mam konkretne pytanie:
    - jakiej srednicy powinny byc kable do podlaczenia tylnych glosnikow oraz jakiej dlugosci (te co mialem mialy 4 metry i byly za krotkie)
    - ktoredy poprowadzic kable zeby nie byly widoczne na wierzchu i nie przeszkadzaly i zeby nie lapaly zadnych zaklucen. Domeyslam sie ze gdzies w progu tylko pytanie dokladnie ktoredy i jak to rozmontowac.

Komentarz

• howard7
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1120

z tylu jakies 13 "noname" za 50 zl para, radio stary Pionier na kasety.
      do takiego zestawu to jakiekolwiek kable wystarcza IMO nawet na elektrycznych pojdzie
      SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
      Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• siekier
        Classic
        • 2005
        • 4

No do takiego co mam obecnie to napewno starcza byle jakie kable :wink:, ale tak na przyszlosc wolalbym polozyc cos co by moglo wspolgrac tez z czyms lepszym (niedlugo moze bede zmienial radioodtwarzacz).
        Wiec ponawiam pytanie jaka powinna byc dlugosc kabla i ktoredy go poprowadzic? Glownie o to mi chodzi.

Komentarz

• Samiec
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4287
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez siekier
          Wiec ponawiam pytanie jaka powinna byc dlugosc kabla i ktoredy go poprowadzic? Glownie o to mi chodzi.
          Minimum 5m ,jak poscisz je 2 progami ,ja bym wziol poprawkie i kupil po 5,5-6m :wink: Bo dokonca nie wiem jak je poprowadzisz :diabelski_usmiech
          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• siekier
            Classic
            • 2005
            • 4

W tym problem ze ja tez nie wiem ktoredy je poprowadze /
            Moze ktos z Was kto juz cos takiego robil, poradzilby w ktorym miejscu przewod wprowadzic w prog, w ktorym wyprowadzic do bagaznika. Jak zdemontowac te plastikowe oslony progu, czy to jest jakos przykrecone czy sa zatrzaski, zebym czegos przypadkiem nie polamal ops:.
            Lepioej poprowadzic oba z jednej strony czy kazdy po innej stronie?

Komentarz

• Szubi
              Classic
              • 2005
              • 19

Witam. Ja jakis czas temu zamontowalem sobie glosniki w octavi combi- 4x6 cala infinity- niby dobra firma, ale niestety niejestem zadowolony. Czekam na wzmacniacz, moze cos da, no ale mniejsza o to. W kazdym razie przewody najłatwiej poprowadzić pod plastikami biegnącymi wewnatrz auta zaraz pod linią drzwi. Ja zacząlem prowadzic od bagaznika- pod siedziskiem i od tamtad wszedlem juz pod plastik. Dalej wystarczyło juz powciskac:]. Kiedy dojdziemy do przodu tzn mniej wiecej przed przednie siedzenie, z prawej strony niema problemu- przewod wkładamy za osłone pomiedzy nogami pasarzera a schowkiem i doprowadzamy bezposrednio za radio. Z prawej jest troszke wiecej zabawy bo trzeba odkrecic krateczke i tak samo poprowadzic przewod nad nia i do radia. Jesli ktos jest zainteresowany moge mniej wiecej zrobic fotki w ktorych miejscach sa proawdzone przewody. Mial on grubość 2,5 kwadrat takze jest gruby i niebylo z nim wiekszego problemu. Swoja droga w kazdej okcie z tylu raczej dobrze nie zagra. Chyba lepiej pomęczyć sie z drzwiami i zmajstrować panel, wytlumic drzwiczki, tweeter na seryjne miejsce i bedzie naprawde przyjemnie:]. Pozdrawiam
              Ps. Głośniki które są za nami niezagraja dobrze- ucho jest tak przystosowane, aby odbierac dzwiek z przodu a nie z tyłu z tad wielkie brawa dla projektantow octy:/

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

też sie z tym zgodze ale, jest jedno ale gdy ktoś chce zrobić sobie pełne multimedia to tylne głośniki sie przydadzą ale to jest jedyny przypadek do zaakceptowania

Komentarz

• BADYL
                  RS
                  • 2011
                  • 2396
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

odświeżę temat.... będę chciał założyć głośniki na tył ale nie wiem jakie...pomożecie?tweetery też dodam że mają poprostu ładnie grać a dawać 100% frajdę z muzy :diabelski_usmiech hihi tzn mają być dobre i TANIE!!! :P :twisted:
                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

BADYL, po 1. - tak to tylko w Erze :diabelski_usmiech
                    po 2. - tylne głośniki są WYŁĄCZNIE dla pasażerów tylnej kanapy :szeroki_usmiech
                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• conan
                      Rider
                      • 2011
                      • 546

A ja wczoraj montowałem oryginalny zestaw kupiony w salonie skody, w zestawie wszystko od kabli po spinki i kostki w słupek. Przód grał fajnie ale brakowało czegoś z tyłu. Zdecydowanie teraz gra to wszystko lepiej, no i basik jest mega . W poprzednim aucie miałem pionki i skrzynie i nie grało tak fajnie jak w skodzie aż chce się siedzieć i słuchać :lol:
                      Teraz tylko czekać na columbusa...
                      Moja skodzinka o2
                      Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• maxpaynemm
                        RS
                        • 2008
                        • 1764
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

conan, możesz powiedzieć cos wiecej na temat tego zestawu. Jaki jego nr i jakie koszta poniosłeś z tego tytułu??
                        Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Ayu
                          RS
                          • 2009
                          • 4154

maxpaynemm, proszę Cię daj sobie spokój z tymi głośnikami, tez kiedyś myślałem o takim rozwiązaniu ale mi pokazano i skutecznie przekonano że jeśli cokolwiek robić to zaczynać od początku - wygłuszenie i głośniki a tak to nie usłyszysz efektu w żadnym wypadku, no chyba, że zależy Ci na głośnikach to za 250PLNów sprzedam w półce osadzone Infinity 20 cm głośniki i będzie miał głośno z tyłu :szeroki_usmiech

Komentarz

• conan
                            Rider
                            • 2011
                            • 546

maxpaynemm wierz mi ale gra to wystarczająco dobrze, maniakiem audiofilem nie jestem i ten zestaw jest w sam raz dla mnie, nie trzeba dystansów nie trzeba lutownicy tylko wszystko się składa do kupy jak klocki. A gra bardzo fajnie, a na efekcie tego że najpierw mnie słychać a później widać mi nie zależy.
                            Moja skodzinka o2
                            Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• Nexus6
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4847
                              • Volkswagen

conan, że Tobie ten shit wystarcza to OK, ale żeby namawiać innych .... :diabelski_usmiech

Komentarz

• Ayu
                                RS
                                • 2009
                                • 4154

Nexus6, może kolega nie słyszał po prostu inaczej zrobionego auta i nie bardzo ma porównanie ale zgadzam się , obiektywnie jest to bardzo słabe rozwiązanie jeśli chodzi o jakość dźwięku, bez urazy conan, ale takim rozwiązaniem nic się nie osiągnie ponad "poprierdywanie basu". Ale dobrze, że Ci z tym efektem daje radość ze słuchania

Komentarz

• Nexus6
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4847
                                  • Volkswagen

hotrain, nie chce sie domyslac gdzie conan ma uszy, skoro pasuje mu granie w O2 :diabelski_usmiech

Komentarz

• Ayu
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 4154

Nexus6, :shhh nie znęcaj się :wink:
                                    BTW - moja idzie w piątek na warsztat.

Komentarz

• BADYL
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2396
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

a na mojego posta dostanę rzeczową odpowiedź? :P pozdrowinka
                                      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Nexus6
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4847
                                        • Volkswagen

BADYL, odpowiedz masz powyżej - głośniki z tyłu nie są panaceum na słaby przód;
                                        służą tylko i wyłącznie pasażerom tylnej kanapy, jeśli chcesz poprawić brzmienie w miejscu kierowcy to niestety musisz poprawnie zamontować system przedni :diabelski_usmiech

a skoro nie służą kierowcy to nieważne co za badziew tam włożysz i tak będzie to badziew :szeroki_usmiech

Komentarz

• maxpaynemm
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 1764
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dżizas a co Wy macie takie parcie na szkło z tym profesjonalnym CA? :roll: Nie każdemu potrzebny jest do życia zestaw grający, za cenę z co najmniej trzema zerami na końcu albo nie każdy ma czas i umiejętności żeby samemu pruć boczki i lepić maty..... No ja rozumiem że Was to nie zadowala ale widać innym po prostu wystarczy... :roll:

Ja akurat myślę o głośnikach z tyłu bo mam małe dzieci i żonę która tam często jeździ :twisted: i narzeka że np. kiepsko słyszy audycje radiowe kiedy dla mnie jest już głośno :x Nie poruszam tu kwestii "jakości" słuchania bo jak bym chciał mieć super brzmienie to bym to po prostu zrobił, ale mnie nie stać i mi się nie chce :P
                                          Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sebwiecz
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 328
                                            • Yeti (5L)

Nexus6, Jak ktoś słucha FM oraz AM to i wiadro dobrze będzie grało i po co lepszy sprzęt

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• Nexus6
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 4847
                                              • Volkswagen

Zamieszczone przez maxpaynemm
                                              Ja akurat myślę o głośnikach z tyłu bo mam małe dzieci i żonę która tam często jeździ
                                              i to jest JEDYNY rozsądny powód instalacji głośników z tyłu

Komentarz

• ahge
                                                Drive
                                                • 2009
                                                • 64

Zamieszczone przez Nexus6
                                                Zamieszczone przez maxpaynemm
                                                Ja akurat myślę o głośnikach z tyłu bo mam małe dzieci i żonę która tam często jeździ
                                                i to jest JEDYNY rozsądny powód instalacji głośników z tyłu

Potwierdzam, że jest to jedyny sensowny powód
                                                Ostatnio zamontowałem w ASO głośniki z tyłu i nie jestem specjalnie zadowolony, niby gra lepiej, ale to nie jest to czego się spodziewałem.
                                                Gdyby nie to że, dziecko i żona słyszą z tyłu muzykę a ja nie głuchnę, to raczej już bym drugi raz nie montował.

Dla zainteresowanych koszt z głośnikami 540 zł.

Komentarz

• matompra
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 220

tylne głośniki dają sztuczny efekt przestrzeni i uważam że daje to ogólnie lepszy dźwiek niz same dwa z przodu. po drugie: głośniki 13 calowe w miare dobrej firmy, powiedzmy za 150-200zł doskonale zdadzą egzamin. Przednie oryginalne w O@ FL uważam za zadowalające, a nawet lepiej. Ja tez zakładam ale nie tylko ze względu na rodzinkę na tylnej kanapie ale dlatego że tworzy się super efekt przestrzeni i moim zdaniem dodaje to pikanteri. Czym więcej głośników tym lepiej, bo tak naprawdę to wielkość membrany oddającej dźwięk świadczy o jakości dźwięku a nie moc zestawu. Zawsze duży głośnik gra lepiej, nawet jakby miał mniejsza moc elektryczną. Ja tez umawiam się na założenie głośników mimo że zrobiłbym to spokojnie sa, ale mam gwarancję. Myśle tez o haku, jutro podjadę do ASO w Częstochowie to sie dowiem cene.
                                                  Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
                                                  Była:
                                                  Jest:
                                                  1) Octavia 1,4 TSI

jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis

Komentarz

• CASKP
                                                    Rider
                                                    • 2005
                                                    • 263

Zamieszczone przez matompra
                                                    tylne głośniki dają sztuczny efekt przestrzeni i uważam że daje to ogólnie lepszy dźwiek niz same dwa z przodu. po drugie: głośniki 13 calowe w miare dobrej firmy, powiedzmy za 150-200zł doskonale zdadzą egzamin. Przednie oryginalne w O@ FL uważam za zadowalające, a nawet lepiej. Ja tez zakładam ale nie tylko ze względu na rodzinkę na tylnej kanapie ale dlatego że tworzy się super efekt przestrzeni i moim zdaniem dodaje to pikanteri. Czym więcej głośników tym lepiej, bo tak naprawdę to wielkość membrany oddającej dźwięk świadczy o jakości dźwięku a nie moc zestawu. Zawsze duży głośnik gra lepiej, nawet jakby miał mniejsza moc elektryczną. Ja tez umawiam się na założenie głośników mimo że zrobiłbym to spokojnie sa, ale mam gwarancję. Myśle tez o haku, jutro podjadę do ASO w Częstochowie to sie dowiem cene.
                                                    No powiem ci, że nie bardzo wiem co powiedzeć ....Takich bzdur dawno nie czytałem... Tylne głośniki dają w połączeniu z przednimi lepszy dźwięk ?? 13 calowy głośnik ?? Gdzie chcesz to przepraszam zmieścić ??
                                                    [center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
                                                    ****** > www.audiocar.pl < ******
                                                    Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;]
                                                    [/center:f683551993]

Komentarz

Pracuję...